Japansk Vår på Botaniska Trädgården

Vi åkte till Botaniska Trädgården för att se körsbärsträden blomma och fira in Valborg med Japansk vår.

Hela trädgården var fylld med människor, familjer som tillsammans ville upptäcka våren. Planteringarna var gjorda och blommorna stod i full prakt. Sakta ringlade sig en kö längs hela parken av vandrande människor som kikade på körsbärsträd och vitsippor.

Det fanns foodtrucks med japanska rätter. Priset för en rätt låg omkring 85 till 95 kronor. Det var många som köpte för att testa och få en känsla av Japan.

Ett stånd sålde medlemskap. Så jag köpte ett medlemskap i Botaniska vänner och därefter vandrade vi vidare upp i den vackra trädgården.

Själva hade vi med bubbel och jordgubbar och vi hittade en vacker glänta lite längre upp och lade ut filten. Vi slog oss ner vid en japansk barnfamilj och jag lyssnade på det japanska tonerna.

Men istället för att äta en japansk vårsallad åt familjen KFC och barnen hade majsklubba som de tuggade på.

Vi gick ner till det Japanska körbärsträdet som vajade i vinden och följde dess rörelse. Jag fotograferade blommorna och de som stod under och följde de vackra kimonoklädda kvinnornas rörelse. Långsamt långsamt rörde vi oss med vinden…

 

 

Mångfald, muskler och skönhet

Det jag har reagerat över länge och hela modevärlden pratat om under några decennier är skönhetsidealen.

Faktum är väl att kvinnobilden faktiskt har ändrats de senaste åren från förr. Det smala som tidigare var det enda sköna i vår Västvärld har ändå påverkats av sport och hälsa influenser de närmaste åren. Det jag nu ser är starka kvinnor och många av kvinnorna har själva växt sig långa så en extremt lång kvinna är kanske inte längre lika unikt som det var förr.

Det jag nu ser med glädje är att också muskler kan vara ett skönhetsideal. Och med muskler kommer också vikt. Kvinnor tillåts alltså nu väga mer än förr, kvinnor kan äta mer och bygga upp sig på samma sätt som män.  Ett sportigt och hälsosamt utseende är lika vackert och många i hemmen tordes känna igen sig mer med rundare kinder än sjukt smala insjukna. På så sätt slår sundhet och hälsa igenom modeidealen vilket är bra och sunt för branschen, och för människorna