De avlivade labradorerna

Göteborgs Universitet har gjort djurförsök på hundar. När jag hörde om detta igår trodde jag först inte det var sant. Som om det var något slags bisart skämt! Hur kan man få göra djurförsök mot en hund? Har vi inte kommit längre än så år 2019?

En hund tänker, känner rädsla, glädje sorg mm. En hund är väldigt lik en människa, därav går de så bra ihop. Men den stora skillnaden i relationen till varandra att människan kan ta mer ansvar. Hundens lojalitet är gjord så för att människan ska kunna skydda djuret, därav tyr sig hunden till människan. Det är således inte så att man ska få göra test på hunden det finns annan massa som man kan använda för att konstruera en liknande upplevelse och för forskaren att utforska hur tandimplantatet kan utföras. Skulle det vara en förklaring att människors tandhälsa skulle bli mycket bättre som kan få avgöra om en hund ska få leva eller inte? Har då hundens liv inget värde i Göteborgs universitets ögon?

De flesta av oss, inklusive jag själv valde att under många år leva med vår hund, därför att jag älskar och älskade henne. Hon var en underbar individ. Hon fick mig på gott humör, vi gjorde roliga saker tillsammans, vi lekte, vi gosade, vi åt tillsammans. Hon kunde sitta i mitt knä på jobbet under flera timmar. Jag gjorde allt med Happie, denna hund. Hon var min bästa vän. Med åren växte vår vänskap och blev starkare och starkare. Jag pratade med henne, hon förstod men var som en tyst mur. Hennes svaghet hon kunde inte tala, liksom labradorerna som inte kunde säga. Jag längtar hem, jag är rädd här, jag saknar min mamma och pappa. Det luktar konstigt här, jag trivs inte hör och jag känner mig orolig.

Man brukar säga att en hund har en 3- årings intellekt. Så skulle ni lämna en 3- åring i dessa miljöer. Då jag arbetat som fritidspedagog skulle jag enkelt svara nej. Jag skulle ALDRIG lämna en 3-åring i de miljöerna. Barnet skulle nämligen sakna sina föräldrar, något som inte känns främmande för de flesta. Hur kommer det sig då att vi inte kan förstå hur tufft och jobbigt det måste ha varit för dessa hundar? Varför ska friska djur få utsättas för denna smärta? Hur kommer det sig att forskare ska kunna säga att en människas tandproblem ska prioriteras framför en hunds LIV???

De här labradorerna fick inte känna den glädje man som djur bör få känna, den trygghets som de bör få känna när de närmar sig en människa.

När jag var med Happie brukade vi dela allt. Hon var min prioritet, viktigast för mig var att hon skulle må bra. Jag gick ut med henne på morgonen, därefter fick hon mat, sedan vilade hon och jag arbetade. Vid 11 gick vi en promenad, hon strövade fritt och luktade sig runt spåret. Sedan tillbaks vid datorn igen några timmar och sedan på promenad igen. Så höll det på. Oftast promenerade jag henne totalt 5 ggr per dag. Vi satt i soffan på kvällen och mös. Hon brukade vilja smaka om jag åt något. Oftast fick hon lite hundgodis eller ett ben som hon tuggade på. Sedan gick vi och lade oss. Förr sov hon alltid i min säng. Hon brukade lägga sig diagonalt i sängen med ryggen upp, mitt i sängen och halvt knö ut mig. Jag knödde tillbaka och tog min plats. Vi mös med varandra.

Sedan när vi blev två fick hon sova i en hundkojan som jag köpte åt henne. Hon hade en stor dunkudde där i och sedan hade jag lagt ett fårskin som hon låg på. Hon gillade det. Det var mjuk och varmt och skönt.

Vi delade det mesta, hon fick ett liv som en hund bör ha, fullt med kärlek, lek och skratt. Bra mat från veterinären och lite nyttigt hundgodis då och då. Men mest av allt kärlek. Ett djur behöver kärlek, precis som vi människor. Ingen ska behöva sitta inspärrad och vänta på sin nästa mänskliga kontakt som ska utgöra ett försök mot en. Vi som har eller haft hund vet hur en hund reagerar hos veterinären. Vi hundägare tar dem dit i tron att allt ska bli bättre, att vi ska få dem att slutligen må så bra som möjligt. Djuret mår dåligt där men står trots allt ut med undersökningen därför att hen har vårt förtroende. De vet att vi är dem som tagit dit dem och de litar till 100% på oss människor. Och vi förråder dem.