Järnbrist förorsakar trötthet

Nu är det lättare att prata om det när det redan har skett och är på väg mot bättring.

Men jag blev sjuk,väldigt sjuk härom veckan och jag visste inte vad som hände med kroppen.

Först utvecklade jag

  • Migrän

Jag fick

  • Illamående
  • Kräkningar

Allt jag kunde göra var att ligga i ett mörkt rum och ligga stilla. Då höll sig migränen lugnare.

Jag blev tvungen att stanna hemma två dagar från jobbet, sedan torde jag inte vara borta längre. Jag är inte fastanställd utan konsult så jag kan när som bli bortplockad. Med den vetskapen återvände jag till jobbet och satt med huvudvärken. Det gjorde fruktansvärt ont av migränen.

Jag hade en inbokad tid för läkarbesök och trots migränen ville jag inte avboka då jag vet att det är svårt att få tid.

När jag kom hem strax efter 16.30 somnade jag och sov i många timmar fram tills jag skulle till jobbet nästa dag.

På fredagen jobbade jag men när jag kom hem gick jag direkt och lade mig. Jag sov från kl 13 till sent på kvällen, vaknade och åt och sov sedan under natten.

Helgen var jobbig, huvudvärken fanns där ständigt men äntligen kunde jag ta mig ur sängen. Jag åkte och handlade och vi åt ute. Det var skönt att komma ut i solen och framför allt i den friska luften.

Jag berättade för min mamma till slut om att jag låg sjuk och kände mig stressad över att inte kunna jobba fullt ut. Hon är sjuksköterska och insåg direkt att jag saknade järn i kroppen.

Så jag kontaktade Närhälsan för att få komma och ta blodprov för att se om de kunde se på blodprover om jag hade låga järnvärden i kroppen . Sjuksköterskan på Närhälsan vägrade boka in mig för ett läkarbesök. Hon hänvisade mig till att ladda hem deras app för att boka ett läkarbesök online. Jag gjorde, jag bokade ett besök men doktorn tillrättavisade. Doktorn var bra, hon sa att det är fel av sjuksköterskan att hänvisa till appen med dessa symtom. Hon kan inte undersöka mig. Hon hänvisade mig därför till deras akut. Innan läkarbesöket hade jag åter försökt att kontakta sjuksköterskorna på Närhälsan Eriksberg. När sjuksköterskan ringde upp, denna gång en yngre och mycket trevligare person så insåg hon allvaret. Hon ville inte att jag skulle vänta till kvällen utan bokade direkt ett akut besök hos doktorn. Jag kom dit in snabbt och han gjorde en neverologisk undersökning och skrev sedan en remiss till Sahlgrenska sjukhus. Jag fick komma in snabbt. De tog genast blodprov och EKG, därefter. Jag hade lågt blodtryck och fick lägga mig på en bår och fick dropp. Sedan kom jag om i ett rum. Jag fick ligga där ett tag och mitt besök, min bäste vän kom och besökte mig. Då kom doktorn. Han gjorde en mer utförlig neurologisk undersökning. Därefter fick jag göra en skiktröntgen. Det var fruktansvärt att få i sig kontrasten, det gjorde så ont. Jag klarade knappt att ta mig över till den andra båren. Jag fick ligga där några timmar och vila och sedan åkte jag hem i regnet. Jag var väldigt glad att få komma hem. Jag gick och la mig och sov. Nästa morgon vaknade jag med smärta i hela kroppen.

Som tur var hade jag fått en tid till ett besök på sjukhuset. Så när jag sitter och väntar på min tur ringer det i telefonen, det är från sjukhuset och nu helt plötsligt säger det till mig att jag ska gå ner till blodprovsavdelningen och ta ett blodprov. Jag väntar nu på svaren men det tog alldeles för lång tid innan jag fick rätt vård så jag var tvungen att ta järn innan för att inte vara borta längre från jobbet.

Tack och lov lyssnade jag på min mammas råd och gick på min magkänsla och tog järn. Efter några dagar känner jag mig mycket starkare och friskare igen.