Julshopping och julbord

Julshopping och julbord

Dagarna innan jul så ökade stressen. Det var mycket som skulle hinnas med innan julen kom.  Undervisning på kursen rundades av och många av kursmedlemmarna kände liksom jag av att tiden höll på att försvinna med allt som skulle göras. Barnen skulle hämtas på dagis, några fick sjuka barn, andra hade aktiviter som också skulle avslutas samtidigt som man skulle hinna med att förbereda julmat, bak och städning.

Vi har många år vacklat mellan att köpa julklappar och inte. Till barnen känns som självklart medan de vuxna är av olika åsikter hur mycket julklappar, om vi ska köpa julklappar eller  helt enkelt låta bli att inhandla alls.

Beslutet blev att köpa julklappar till de närmaste och  med sliten spelade vi julklappsspelet. Det innebar ungefär samma som förr då vi köpa till alla. Under fyra dagar letade jag passande julklappar till mina älskade familjemedlemmar. Tiden som man åker till stan och går runt och letar efter bra och fyndiga klappar som passar till rätt person.

Därefter kom det sista problemet som ett bra på posten. Sista dagen hade jag tänkt att ta bilen in. Jag hade gjort i iordning mig för dagen och satte mig i bilen för att starta bilen och vred om!  Plötsligt hörs ett väldigt besvärande och motbjudande ljud från motorn. Bilen vill inte starta. Vi försöker starta den med startkabel men det gick inte och sedan gjorde jag ytterligare startförsök där jag fått tips från bilexpert. Bilen gick inte igång, jag  blev tvungen att göra det sista av julshoppingen med kollektivtrafiken.

När jag kom hem efter shoppingen var jag så trött, jag orkade ingenting utan satte mig i soffan och drack en stor kopp te och försökte koppla av. Jag gjorde mig därefter lite mat.

Jag packade väskorna med allt jag behövde ha med mig till landet. Vi hade bestämt att fira jul i skärgården som vi följer traditionsenligt. Jag packade väskorna och en säck till julklapparna.

Jag packade ytterligare en övernattningsväska för att besöka en vän. Jag blev upplockade efter arbetet och vi körde ner till en villa vid havet. Sent mitt natten tände vi brasa, drack vi vin, korv och åt goda ostar från vår utlandsresa samt inväntade julen.

Nästa morgon steg vi upp tidigt om morgonen för att tända levande ljus. Vi arbetade och därefter gjorde vi en härlig och stadig frukost.  Vi reste tillbaka handlade det sista julchokladen inför släktträffen. Det var knappt att vi hann hem förrän nästa bil skulle hämta upp mig igen men som tur var var jag inte ensam denna sista dag innan jul. Tack vare mina försenade vänner hann jag gott och väl samordna det sista innan resan. Vännerna anlände och jag bar ner alla väskor, packad in dem i bilen och därefter med fullpackad bil till max begav vi oss av.

Med en söt hund i knät och fullt med väskor körde vi ut i skärgården. Jag packade ur och installerade mig.

Jag bjöds ner till julbordet. Där fanns laxar i 3 olika sorter, 5 olika sorters typer av sill, sillsallad, röror, ägghalvor, revbensspjäll, ostar, rödkål, Jansons frestelse, såser, äpplemos, korvar,   och mycket mer