Stress kan ge sömnbrist

Stress kan ge sömnbrist

Jag har haft svårt att sova under många år. I och med att nätverket inom social media är I full gång dygnet runt så är det lättare att hålla sig vaken än att sova. Kroppen reagerar med att belöna sig själv men I det långa loppet är det en ohållbar situation att bara sova några timmar per dygn.

Jag vill inte dygnet runt känna en stress av att jobba så jag fattade ett beslut att så vill jag inte arbeta. Det handlar o matt sätta regler mellan jobb och arbete för att kroppen och hjärnan ska känna en tydlig signal för vila.

Men trots att jag har bestämt mig för att jag inte vill leva på det sättet så sover jag med sömnstörningar under dygnet. Jag vaknar vanligast mellan 2-3 mitt I natten och kan inte somna om. På morgonen är jag trött och vaknar då senare än jag borde. Helst vill jag stiga upp vid kl 05.00 så att jag har got om tid och kan vakna lugnt. Då hinner jag duscha och ta hand om mitt långa hår, dricka en kopp te på morgonen och städa upp och packa ihop väskan inför jobbet.

Så vad beror då dessa kontinuerliga vakna timmar på? Jag tror att anledningen är en långvarig stress, att försöka hitta försörjning, kamp mot myndigheter och behov av att koordinera vården som gör att detta gör sig påmind under natten. Jag kan vakna kallsvettig på natten, ibland när det är riktigt illa bäddar jag om, går och duschar bara för att bli av med svetten. Det är en situation som är väldigt jobbig och somliga dagar är det väldigt frustrerande och känns som ett svårt problem.

Mina sömnproblem är det viktigt att få ordning på. Hela dagen påverkas av att jag inte sovit bra.

Det som oftast påverkar min sömn mest är oavslutat arbete. Ibland när jag legat vaken i många timmar händer det at jag går upp och börjar arbeta. Efter det är jag trött och mycket lugnare I mig själv och då somnar jag mycket lättare. Alltså I mitt fall finns det en stark koppling mellan sömnbrist och stress.