Stress, skolstart, känner du dig stressad i skolan?

Stress har en både positiv och negativ inverkan på oss. För unga är stress en stor stor faktor till stress. Det kanske inte är så konstigt eftersom skolan är en plats där många unga ska befinna sig. Här ställs de första riktiga kraven på eleven. Tidigare har det kanske varit en stressande hemmamiljö men här tillkommer också ytterligare krav som skolan ger.Eleverna ska kunna studera snabbt och med många pågående ämnen. Dessutom har många unga idag ett krav på sig att smälta in i sin omgivning. Några vill sticka ut och somliga drömmer om snabb framgång. I jämförelse med vad vi utsätter vuxna för på en arbetsplats så har barn och unga få rättigheter. I jämförelse med att ställa lika krav mot en medarbetare så här medarbetare betydligt större rättigheter men barn och unga klarar faktiskt också mer. Vi talar sällan om det men deras starka kroppar och sinnen gör att de klarar av så mycket mer och därför har systemet inte kollapsat.Vi ger

  • barn mindre bra skor,
  • sämre stolar,
  • stora ryggsäckar att bära på
  • sämre kvalite på maten

Saken är den att det fungerar utan kollaps även om det inte är bra. Skolorna tvingas att hålla sig till budget.Mitt i allt står eleven. Själv minns jag provstressen som det som påverkat mig värst. Jag läser mycket inför prov men kan under provtillfället bli så påverkad av stress att jag kan ha svårt att minnas svar på vissa frågor. Det kan ibland bli utslagsgivande för goda betyg.För att motverka stress kan man göra några saker.

  • Sov ut
  • Läs på anteckningar från lektionerna.
  • Läs summeringar
  • Ta hjälp av andra studenter och studera ihop.
  • Ät sunt
  • Ta kosttillskott

Samla ihop dina tankar och ta en lugn stund för dig själv. Drick en kopp te och njut av lugnet i 30 minuter mellan studietimmarna.Under den senaste tiden har jag skrivit ett antagningsprov. Provresultatet blev 20/24 så jag var glad och blev antagen. Nästa kurs är i mattematik. Jag har haft svårt att få tag i kursboken. Jag fick tipset att låna den på biblioteket och lånade den online. Boken kom bort! Och inte förrän två dagar senare när jag ringer till biblioteket så skickar de boken. Enligt dem ska nu boken anlända till mitt bibliotek på fredagen. Jag har varit och pratat med mitt bibliotek på onsdag och torsdag men det hade inte kommit någon bok. På fredag hade inte heller någon bok kommit. Till slut köpte jag boken online. Med stundande prov i nästa vecka höll jag på att stressa sönder mig för att inte få tag i boken och jag var verkligen besviken på biblioteket.Efter det ansåg jag att det var bättre att köpa boken. Jag kunde inte heller köpa boken i tryckt format då leveranserna skulle komma först efter det att provet skulle vara. Därför blev onlineversionen det bästa alternativet. Idag mådde jag därför bättre när den värsta stressen var över och jag hade kunna studera en dag. Jag åkte in till stan och handlade en grafräknare. Min Texas modell fanns inte längre kvar på sin plats i hemnet där den legat i många år. Så jag blev tvungen att köpa en ny räknare. Nu är äntligen allt på plats och jag kan lägga in studieväxeln.