Promenera längs kanalerna i Amsterdam

Klockan var 07.15 och larmet ringde. Det var dags att gå upp. Vi hade bara några timmar tidigare gått och lagt oss så vi var väldigt trötta. Men tanken på semester gjorde mig pigg.

Jag duschade och klädde på mig och tittade en sista gång igenom handbagaget så att inget glömts.

Vi hoppade in bilen och körde till flygplatsen. Vi checkade in och åt frukost på flygplatsen.

Vi flög till Köpenhamn och mellanlandade där. Vi tittade på shopping och satte oss senare i baren och drack Cava.

Därefter flög vi mot Amsterdam. När vi kom fram tig vi transfer mot hotellet.

Vi checkade in, åt en underbar middag på hotellet och var i hotellets spa under kvällen.

Så härligt och välgörande för själen att basta. Vi testade de olika bastu som fanns. Det var ångbastu, rött ljus och torrbastu. Det blev så varmt efter ett tag så vi lade oss på vilostolarna och njöt och relaxade.

Nästa morgon åt vi en härlig hotellfrukost. De serverade ägg och bacon och omelett. Grönsaker och fetaost, sallad och potatissallad, uppskuren frukt- annanas, jordgubbar, vatten-och honungsmelon samt vindruvor.

Flera olika sorters kakor och pannkakor, choklad, nötcreme och wienerbröd, kokt ägg. Att dricka fanns flera olika sorters juice och färskpressad apelsin juice, te och kaffe och massa frukt.

Så härligt med ett uppdukat bord på morgonen och så mycket att välja mellan.

Efter frukosten åkte vi till Amsterdam. Vilken fantastisk stad att besöka. Det vackra vädret gjorde det otroligt trevligt att promenera längs de vackra kanalerna och stadens gator. Vi stannade till längs flera kanaler och fotograferade den vackra idyllen. Sedan gick vi lite till och stannade vid ett fik. Min vän tog en öl och jag en rykande varm te. Sedan gick vi vidare och tittade på Anne Franks hem. Vi besökte därefter flera affärer och shoppade. Därefter kändes det skönt att vara tillbaka på hotellet.

Vi gick återigen ner till spat och relaxade. Återhäntning är A och O och efter en intensiv vecka var det oerhört skönt att få njuta av spa.

Därefter gick vi till baren, tog en drink innan maten och väl inne i restaurangen åt jag en underbar Carpacco och min vän tog en fantastiskt god kräftsoppa och en cesarsallad. Vi sov gott den natten och vaknade nästa morgon, åt en sista hotellfrukost, träffade våra vänner och körde mot flygplatsen. Sent hemma många timmar senare lagar jag en fisksoppa på lax, sej och skaldjur innan jag somnar mot kudden.

Långa vårdköer gör att inte patienter får vård i tid

Jag drabbades av svår huvudvärk för 2veckor sedan. Jag tvingades vara hemma från jobbet. Men på den tredje dagen kände jag mig tvungen att gå tillbaka till jobbet. Jag arbetar som konsult på ett bemanningsföretag och jag förstår att om jag är borta som behöver man ta in någon annan på uppdraget. Det är en stressande faktor men också realistiskt att företaget behöver få sina saker gjorda.

Det svåra i sammanhanget är att jag kontaktade Närhälsan Eriksberg, min vårdcentral och de ville inte ge mig en läkartid trots att jag sa att jag varit så dålig att jag höll på att ta ambulans. Det har nu tagit bort sina drop-in-tider. De skapade kaos under förmiddagen och de var bara den som var där riktigt tidigt om morgonen som fick en tid till läkaren. Starkast är den som vinner en tid! Resten av patienterna fick vänta till nästa eller dagen efter det. Som systemet ser ut nu ringer man in till Närhälsan (vårdcentralen) och blir satt i kö. Om kön är lång får man en telefontid och därefter ringer en syster tillbaka.

Så skedde för några dagar sedan. En äldre sjuksköterska ringer upp mig och berättar att jag inte kan ta ambulans för de, syftande till sjukhusen tar bara in folk i ambulans om man har hjärtfel, säger hon. Jag har ju åkt ambulans några gånger i mitt liv.  Men jag kommenterar det inte för jag är för sjuk och trött på vårdpersonal som inte vet sin gräns. Hon säger till mig att hon inte kan ge mig någon tid men att jag ska ladda ner appen närhälsa Eriksberg online.

Mitt tillstånd försämras. Jag ligger hemma i sängen några dagar.  Jag kan inte laga mat för jag är för sjuk utan sover bara hela tiden. Jag laddar ner appen närhälsa online och får då en läkartid dagen efter. Läkaren är snäll men säger att sjuksköterskan har gjort fel, att hon inte kan undersöka mig med de symtom jag har utan att jag måste till läkare. Hon skriver en remiss som skickas under dagen. Senare under dagen ringer en sjuksköterska mig och säger att de fått in en remiss från läkaren. Jag berättar att jag kontaktat sjuksköterskan tidigare men inte fått någon tid, att hon hänvisade mig till appen men att läkaren ansåg att det var fel med tanke på mina symtom, med kraftig huvudvärk, yrsel och svårt att vara vaken, sovandes så många timmar på dygnet.

Jag får komma in akut. Jag åker direkt till Eriksberg närhälsa och får träffa en doktor som remitterar mig till akuten. Där tar det blodprov och värden på mig direkt. De ger mig dropp och jag får ligga på en bår. De kör in mig till ett rum. Inom kort kommer en akutläkare till mig och gör en omfattande undersökning. Läkaren konsulterar sin överläkare. Jag skickas senare vidare för skiktröntgen. Efteråt fick jag ligga på båren ett tag och sedan åka hem. Jag var trött men fantastiskt tacksam att svensk vård till slut hade hjälpt mig.